You are currently viewing Årets ängsslåtter på Hagby äng är genomförd

Årets ängsslåtter på Hagby äng är genomförd

Ängslåttern på Hagby äng som var planerad lördagen den 27 augusti ställs in.

Anledningen är att slåtterna redan är gjord men i år på ett annorlunda och mycket spännande sätt.

Bakgrunden är att vår medlem Gunnar Enequist inom ramen för bevarande och utveckling av våra kulturobjekt tagit initiativ till att även vår fina Fyrtorps äng skulle slås med gamla metoder. Det slagna höet skulle tas om hand för att gynna blomstertillväxt och för att bli näring åt djur. Detta kan innebära att även Fyrtorps ängen utvecklas till en lika fin blomsteräng som Hagby äng är idag. Inte nog med detta utan slåttern skulle också göras med gammaldags metoder. Bilderna nedan visar exempel på vad vi som var där fick uppleva och deltaga i under skördehelgen som annonserades ut och genomfördes för någon vecka sedan. Här fanns som synes gamla traktor framför slåttermaskiner, liar, nordsvenska hästar framför hästräfsor, höhässjor, expertis  och mänsklig arbetskraft. Det sistnämnda dock i för liten omfattning och det behöver förstärkas till nästa år för att göra detta till en tradition.

Båda våra ängar Fyrtorps äng och Hagby äng är nu  alltså slagna enligt dessa metoder, så långt det har varit möjligt. Det var första gången det hände och vi får hoppas att det inte var sista gången. Hur det kommer att bli med den saken är lite upp till oss medlemmar. Vi behöver i så fall som sagts, till nästa år vara flera ”drängar” under några timmar. Det innebär att man hjälper till med hö-arbetet men också att man får lära och se gamla brukningsmetoder och naturligtvis umgås och ta en tår med kaffe i sommarhagen. Håll utkik efter detta nästa år någon gång i början av augusti 2023 när anmälningsmöjligheter ges.

Samfälligheten riktar ett stort tack till initiativtagaren och hjälpande deltagare.

För er som har tillgång kan man även läsa om aktiviteten i NT – en helsida!