På traditionellt och utprövat sätt vårdas skogen genom röjning, gallring, föryngringshuggning, plantering och självsådd.
Röjning utförs i ungskog, vanligtvis när stammarna är 2-4 m höga. Avsikten är att få tillväxten fördelad på färre stammar. De fällda stammarna tas vanligen inte till vara.
Gallring görs när skogen är 15-40 år. Avsikten är att vårda och utveckla skogen och för att, likaså, föra över skogsproduktionen på färre stammar. Det fällda virket tas om hand och blir i första hand massaved, som används för pappersproduktion.
Föryngringshuggning, slutavverkning, kalhuggning, kärt barn har många namn, görs för att skörda den mogna skogen och bärga lönen för ett långsiktigt arbete med skogen. Utfallet blir sågtimmer och massaved.
Hyggesfritt skogsbruk är en metod, som kan tillämpas om man eftersträvar biologisk mångfald och rekreationsskog mer än ekonomisk vinning. Blädning är den vanligaste formen av hyggesfritt skogsbruk. Vid blädning försöker man få en flerskiktad skog med träd av alla storlekar. Vid avverkning tar man punktvis bort de grövsta träden och gallrar lite i täta bestånd. Avverkningsmetoden är kontroversiell och oenighet råder bland expertisen om dess lämplighet.
Plantering ska göras senast tre år efter avverkning, vanligtvis med 2000-2500 plantor/ha. En annan metod är självsådd under frötallar, som kan tillämpas på lämpliga marker.
Här går att läsa om den miljöinvestering som utförts vid Drottningsvik: Miljöinvestering genomförs vid Drottningsvik ver2